De dracht van dag tot dag

Eerste week

De dekking. De spermatozoïden wandelen door de baarmoederhals. Om de kans van een bevruchting te vergroten, kan de dekking binnen 48 uur herhaald worden. Na de dekking gaan de bloedingen gewoon door.

Dag 1:

Het sperma gaat naar de eileiders. Het sperma blijft in de teef een tijdlang goed. Bij zoogdieren is het relatief kort (ca 24 uur).

Dag 2/3:

Het sperma bereikt de eileiders op zoek naar rijpe eicellen.

Dag 3/4

De bevruchting vindt plaats in de eileiders, die de baarmoeder verbindt met de eierstokken.

Dag 5/7

De bevruchte eicellen migreren door de eileiders naar de baarmoederhoorns. Die migratie blijft aan de gang, tot elke bevruchte eicel een goed
plekje in de baarmoederhoorns heeft gevonden.

Tweede week

Dag 8/12

De eitjes groeien tot blastocyten (kiemblazen).

Dag 12/14 

De blastocyten bereiken de baarmoeder.

Derde week

De teef toont een opvallende behoefte aan slaap en zoekt, voornamelijk in de zonarme tijd, een zonnige plek om te liggen. De teef kan last van ochtendmisselijkheid hebben. De baarmoeder neemt de voeding van de embryo’s over. Ze kan daardoor slijm en/of gal braken, een teken dat haar stofwisseling zich aan de gewijzigde omstandigheden aanpast. Voer daarom kleine hoeveelheden aan haar, of laat de dierenarts een middel voorschrijven om de baarmoeder tot rust te laten komen. Sommige teven eten vanaf dag 20 helemaal niets, of zeer weinig. Na enige tijd gaan ze weer eten. Teven zijn nu ook zeer aanhankelijk.

Dag 15/17 

De blastocyten zoeken een geschikt plekje in de baarmoederwand.

Dag 19

De blastocyten nestelen zich in de baarmoederwand en vormen de embronale blazen.

Dag 21

De tepels worden aan de basis wat roder en kunnen iets groter worden.
Een embryo van ongeveer 21 dagen oud

Vierde week

Dag 22

De teef verliest doorzichtig slijm uit de vulva. Dit is een garantie dat ze drachtig is. Alle bovenstaande kenmerken komen ook bij schijndracht voor. Maar schijndrachtige teven hebben nooit deze uitvloeiing.

Dag 23

De embryo’s zijn zichtbaar. De hartslag kan vastgesteld worden. Inspannende activiteiten moeten nu gemeden worden. De eiwitten in het voer kunnen verhoogd worden (door bijv. pup- of sportvoer te geven). En meerdere (kleinere) maaltijden per dag geven.

Dag 24

De belangrijkste organen zullen zich ontwikkelen. Door middel van een echografie kan worden vastgesteld hoe het met de vruchten gesteld is. Bespreek wel de mogelijke risico’s met de dierenarts.

Dag 25/28

De ogen en zenuwbanen zijn aangelegd en er wordt een begin gemaakt van de organen. In dit stadium zijn de embryo’s zeer gevoelig voor afwijkingen.

Dag 26/30

Dit is het beste tijdstip om aan de hand van de hartslag de dracht te diagnosticeren. De vruchten zijn ongeveer zo groot als een walnoot en gelijkmatig in de uterus (baarmoeder) verdeeld.

Vijfde week

De teef trekt de benen niet meer op, want het gewicht gaat toenemen en de pups gaan zich draaien. De teef wordt dikker, dat begint vlak achter de ribben. De hartslag van de pups is niet langer hoorbaar omdat de hoeveelheid vruchtwater toeneemt.

Dag 29

Tanden, snorharen en nagels beginnen zich te ontwikkelen.

Dag 31

De teef gaat weer gewoon eten. Waak echter voor overgewicht.

Dag 32

De foetus is nu volledig ontwikkeld tot een miniatuurhondje.

Dag 33/35

De aanmaak van de organen is afgesloten. Hoofd en romp zijn zichtbaar. Het geslacht is bepaald. De haarkleur begint zich te ontwikkelen.

Dag 36/42

De hartslag van de pups is nu met een stethoscoop te horen. De tepels worden donkerder en zwellen op. De pups zijn nu gemakkelijk te voelen.

Zesde week

Laat de teef alvast aan de werpkist wennen en haar desnoods in laten slapen. Verhoog het aantal maaltijden per dag, maar let weer op dat ze niet te veel aankomt.

Dag 43/46

De tepels worden donkerder en zwellen op.
Het ontwikkelen van de organen is klaar en de embryo’s / welpen zien er nu als kleine hondjes uit. Kop en romp zijn te onderscheiden van elkaar. Het geslacht is bepaald en de huidskleur begint zich nu te ontwikkelen. Je kunt nu met een stethoscoop de hartslag horen van de pup. De tepels van de teef worden nu donkerder en zwellen op. Het is heel gemakkelijk om de pups nu te voelen.

Dag 47/48

Het teefje spendeert nu mee tijd aan zelfverzorging. Tepels en buitenste schaamlippen kunnen voorzichtig schoongemaakt worden.

Zevende week

De teef wil niet meer wild met andere honden spelen. Door een röntgenfoto kan zeer exact het aantal pups bepaald worden. Echter, alleen als er gegronde redenen zijn moet men hiertoe overgaan. Anders is het een onnodige belasting voor de teef. Vanaf nu is het raadzaam iedere dag de temperatuur (anaal) op te nemen en te noteren.

Dag 49

De skeletten van de pups beginnen steviger te worden. Aan de buikzijde kunnen de pups gevoeld worden, maar zijn moeilijk te tellen. De teef moet wel helemaal ontspannen zijn. De haren rond de tepels vallen uit.

Dag 50/51

De tepels zwellen nog meer op. De teef maakt zich ook steeds meer schoon.

Dag 52/55

Buik, tepels en buitenste schaamlippen kunnen met warm water schoongemaakt worden. Eventueel kan nog haar rond de tepels weggehaald worden om het voor de puppen gemakkelijker te maken de tepels te vinden.

Achtste week

De teef wordt onrustig en zoekt een plek om te bevallen. Zorg er dus voor dat de plaats waar ze moet bevallen zo aangenaam mogelijk is. Men kan kleine handdoeken of kranten in de werpkist leggen, zodat ze aan haar ‘nestbouw’ kan beginnen.

De teef heeft ook niet veel honger meer, omdat een groot gedeelte van de buikholte wordt ingenomen door de pups. Geef daarom meerdere kleine hoeveelheid voer per dag. Laat de dierenarts weten dat er een nest op komst is. Leg het ‘gereedschap’ al klaar wat eventueel nodig is voor de bevalling.

Dag 56/63

Er kan al melk uit de tepels komen.

Dag 58/63

Je kunt elke morgen de temperatuur opnemen. De normale temperatuur heb je al genoteerd. Als de temperatuur ± 1,5ᵒ tot 2ᵒ Celsius lager is, worden de pups binnen 24 uur geboren.

Dag 60/63

De afscheidingen uit de vagina kunnen schoongemaakt worden.

Dag 61/63

De teef heeft geen eetlust meer. Ze wordt rusteloos en begint haar ‘nest’ in orde te maken.

Dag 62/63

Temperatuur nu ’s morgens en ’s avonds. De teef wordt ongelukkig, rusteloos, loopt steeds heen en weer, loopt te hijgen en voelt zich zichtbaar niet lekker. Het kan zijn dat er al een witte uitvloeiing te zien is.

Negende week

Dag 63

Dit is de uitgerekende dag om te bevallen. Veel teven werpen tussen de 58ste en 64ste dag. Maar sommige teven bevallen pas op dag 66. Let goed op de teef, vooral als het te lang duurt. Vies ruikende of donkere uitvloeiing is een teken van alarm. Snel de dierenarts berichten, op z’n laatst de 66ste dag. Er kan een hele grote of een dode pup voor de uitgang liggen. Dan is snel handelen geboden om het leven van moeder en kinderen te redden.