Dwerg teckel ruwhaar

De Dashond of Teckel komt uit Duitsland en is een lage, kortbenige jachthond, zeer gespierd en krachtig gebouwd met een fiere hoofdhouding en een alerte uitdrukking. De Teckel is een vrolijke en schrandere gezelschapshond. De ruwharige variëteit is in het verleden ontstaan door inkruising van de ruwharige Duitse Pinscher en de Schnauzer.

Ras

Een lage en langgerekte maar compacte verschijning met korte, rechte voorbenen en sterk van bot; de borstkas is ruim en diep en opvallend is het sterk vooruitspringende borstbeen. Het hoofd is langgestrekt, scherp en droog besneden met een attente uitdrukking.

Op het hele lichaam gelijkmatig aanliggend, dicht, draadachtig dekhaar met onderwol; aan de snuit een duidelijke baard. De wenkbrauwen zijn borstelig. Alleen de oren zijn korter behaard en bijna glad. Wildzwijnkleurig (komt meeste voor): black and tan patroon waarbij in het zwart witte haarpunten voorkomen; eenkleurig: rood, roodgeel, geel met of zonder zwarte haartjes (gesticheld); tweekleurig: diepzwart of bruin met roestbruine of gele aftekening; gevlekt/gestroomd: zwart, rood of grijs met onregelmatige witte vlekken, waarbij noch de donkere, noch de lichtere kleur mag overheersen.

Van de Dashond wordt niet de schofthoogte maar de borstomvang gemeten. Deze is van de Dwergdashond 30 – 35 cm. Het gewicht varieert van 5 – 7 kilo.

Karakter

Een schrandere en moedige jachthond die jaagt met veel passie en grote volharding. Als huishond vallen zijn vrolijkheid en waaksheid op; is daarbij moedig, trouw en aanhankelijk maar ook slim en eigenzinnig.

Gezondheid

De rasvereniging; Nederlandse Teckel Club is bezig met de gezondheid van de Dwergdashond, ruwhaar. Dit is een onderdeel van het verenigingsfokreglement van elke rasvereniging.
Onze honden krijgen voor elk nest een geldige ECVO oogtest en hebben gezondheidstesten via DNA

ECVO Onderzoek
Membrana Pupillaris Persistens (PPM)Vrij
Persisterende Hyperpl. Tunica Vasculosa Lentis / Primair Vitreum (PHTVL/ PHPV)Vrij
Cataract (congenitaal)Vrij
Retina DysplasieVrij
Hypoplasie- / MicropapillaVrij
Collie Eye Anomaly (CEA)Vrij
AndersVrij
Entropion/TrichiasisVrij
Ectropion/MacroblepharonVrij
Distichiasis/Ectopische cilieVrij
Cornea dystrophieVrij
Cataract (niet-congenitaal)Vrij
Lensluxatie (primair)Vrij
Retina degeneratie (PRA)Vrij